רשימת כלי עבודה לחשמלאים
אם תציצו לתוך ארגז כלי עבודה של חשמלאי, תגלו, כי פרט לכלי העבודה אשר משוייכים לעבודתו של החשמלאי, מצויים שם כלי עבודה נוספים, שהם, כביכול, נחלתם של בעלי מקצוע אחרים: סכינים יפניות, מסורים, סרטי מדידה, מברגים שונים וכד'. נראה כאילו נערכת שם אסיפה של כל כלי העבודה הקיימים מכל התחומים. אם תחשבו על זה לעומק, זה איננו מפתיע, מאחר שבנוסף לטיפול בחשמל עצמו, החשמלאי מתעסק המון במה שמסביב לטיפול במערכת החשמל (כמו מדידות או הגעה אל כבלי חשמל שרצים בקירות), ולכן, הוא צריך כלים שאינם כלי עבודה לחשמל במובהק. אז איזה כלי עבודה משרתים באופן הטוב ביותר את עבודתו של החשמלאי? הכנו עבורכם מדריך שעוסק בנושא.
ארגז כלים טוב
ארגז כלים טוב נחשב לחובה עבור כל בעל מקצוע שמכבד את עצמו, אבל כשמדובר בחשמלאי, מדובר ב-MUST של ממש, ולא רק ארגז אחד, אלא, לפעמים, בשל ריבוי הכלים - יותר מאחד. אבל, מאחר וגם ארגז הכלים הגדול והמסודר בעולם, איננו יכול להכיל את כל הכלים הנדרשים, אופציה טובה לארגון של כל הכלים הקיימים, היא לארגן אותם במספר ארגזים, על פי התחומים בו הם מסייעים, כאשר שולפים מהרכב בכל פעם את הארגז הנדרש. אופציה אחרת, היא לצמצם את כל הכלים השימושיים ביותר לארגז אחד גדול, ואילו את הסטים והמערכות שמגיעות במזוודות ובקייסים מסודרים (למשל בוקסות או מקדחה + מקדחים), להמשיך להחזיק בתוך המזוודות שלהם. חשוב ביותר ליצור סדר קבוע, כך שעל מנת שבמידה וחסר לכם כלי כלשהוא כי שכחתם או איבדתם אותו, תוכלו לראות זאת מיד במבט אחד, ולא תצטרכו לגלות זאת כשאתם מגיעים לשטח. ששם, כבר יהיה לכם הרבה יותר קשה להתמודד עם חסרונו.
איזה כלי עבודה לחשמלאים קיימים כיום?
כלי העבודה של החשמלאי יכולים להיות מחולקים על פי חלוקות רבות ושונות, אולם, החלוקה הנפוצה ביותר היא על פי כלי עבודה ידניים וכלי עבודה חשמליים.
כלי העבודה ידניים הינם רבים, שונים ומגוונים:
- לוחצי נעלי כבל ידניים - כמו לוחצי נעלי כבל ידניים - לחיצת שן או לחיצה משושה.
- לוחצי סופיות חוט בקטרים שונים ובמנגנונים שונים, כמו לוחצי סופיות חוט מנגנון ידני פלייר ולוחצי סופיות חוט מנגנון רצ'ט
- לוחצי נעלי כבל מבודדות או לא מבודדות
- לוחצי מחברי קואקס, מותח חבקים, לוחץ תקעי תקשורת ומספרי חשמלאים
- חותכי כבל ידניים, חותכי תיל וחותכי כבל מנגנון רצ'ט
- פליירים מבודדים
- קטרים מבודדים
- מטר מקצועי - ידני או מבוסס טכנולוגיה
- טסטרים ומברגים מבודדים - כמו מברגים מבודדים שטוחים, מברגים פיליפס מבודדים 1000 וולט, מברגים פוזידריב מבודדים 1000 וולט, מברגים וביטים פלוס מינוס לחצי אוטומט - מבודדים 1000 וולט
- מברגים לא מבודדים - כמו מברגי בולדוג, מברגי מומנט, מברגים לא מבודדים שטוחים ומברגי פיליפס - לא מבודדים
- מקלפי חוטים וכבלים
- ציוד לכיפוף חיתוך וניקוב פסי צבירה - כמו משאבה, ראש מכופף, ראש מנקב וראש חותך
- חותכי מסילות ותעלות חיווט - כמו ממיר פניאומטי הידראולי, חותך ומנקב מסילות וחותך תעלות חיווט מפלסטיק.
- ציוד בטיחות לעבודה במתח גבוה - עבור סגי החשמלאים המורשים לעסוק בכך
- מנקבים (פנצ'ים) - כמו מקב פרופילי גבס, מנקבים זכר ונקבה, אביזרים לחיתוך ידני ללא מכשיר ואביזרים למכשיר ניקוב הידראולי, עצמאיים או מאורגנים במערכות פנצ'ים לניקוב
- מקדחי כוס ומקדחים מדורגים
- מערכות השחלה (שטלבנדים) רגילות או מפיברגלס, כולל האביזרים הנדרשים להן, בנוסף, גרבי רשת קלות וכבדות להשחלה ותופסני כבלים
- ציוד מדידה - כמו מכשירים לבדיקת הארקות וממסרי פחת MEGGER, מכשירים לבדיקת התנגדות מסת האדמה, מולטימטר, בודקי מתח ורציפות, טסטרים ללא מגע ומכשירי בדיקת תקשורת, מכשירים לבדיקת בידוד עד 1000 וולט, מצלמות טרמיות או מדי טמפרטורה אינפרא לייזר.
בנוסף להם, כאמור, ישנם מכשירי העבודה המבוססים על שימוש בחשמל (כמו מקדחות) וארגז כלים שכולו עשוי להיות מאוכלס בקופסאות המכילות את המתכלים, החד פעמיים, כמו ברגים, נעלי כבל, סופיות, טבעים, מחברים, איזולרבנדים וכד'.
האם חשמלאים באמת זקוקים לכ"כ הרבה כלי עבודה?
הניסיון מלמד, שבסופו של דבר, לא משנה איזו רשימה ארוכה ומפורטת ניתן לחשמלאי, לאחר תקופת עבודה מסוימת, כל חשמלאי מגלה את כלי העבודה לחשמלאים בהם הוא עושה את השימוש הרב ביותר, מרכז אותם בארגז כלים מסוים ומשתמש בהם, בעוד שאר כלי העבודה האחרים נותרים מיותמים. זה הגיוני, מאחר ותחום הטיפול בחשמל מכיל המון תחומי משנה, ועם הזמן, כל חשמלאי "מתברג" לתוך הנישה שמרגישה לו טבעי, המתאימה לו ביותר, ומשתדל לעסוק רק בה. כך ששאר כלי העבודה לחשמלאים, גם במידה וכבר הצטייד בהם, נשארים חסרי שימוש (או שמשתמשים בהם לעיתים רחוקות).
סדר - מעל לכל!
כפי שציינו קודם, כמות כלי העבודה היא רבה, והדבר החשוב ביותר הוא לנסות ולשמור, עד כמה שניתן, על כל כלי עבודה במקומו באופן מסודר. מסיבה זו מומלץ לעשות, למשל, שימוש בקייסים המקוריים של הערכות, למרות, שלכאורה, הרבה יותר פשוט להעביר את כלי העבודה מתוכם לתוך ארגז כלים משלכם.
ליעוץ מקצועי, פנו אל המומחים, אוריאל שי בע"מ.